Hvad er det med alt det vand?
Loading…

Hvad er det med alt det vand?

Sluk tørsten med alm. vand

Sluk tørsten med alm. vand

Har du hørt det før, og er det sådan?
Book tid

Vores totale kropsvægt består af næsten 60% vand. Alle kroppens celler indeholder vand.
Mængden af vand i kroppen afhænger af, hvor meget fedt og fedtfrimasse vi har.

Fedt indeholder ca. 25% vand, muskler ca. 75% vand, blodet ca. 83% vand og hjernen ca. 85% vand.

Hvad bruger kroppen alt det vand til?

Vand er grundlæggende en del af kroppens byggesten. Vand søger bl.a. for at transportere nærringstoffer rundt i kroppen, regulere vores kropstemperatur, rense kroppen gennem nyrerne, holde fordøjelsen i gang og ikke mindst sørge for, at hjernen er velfungerende.

Vandet sørger bl.a. for at tarmens indhold ikke tørre ud på dens vej igennem tyktarmen. Hvis man indtager for lidt væske, vil tarmen trække mest muligt vand ud af tarmindholdet og sende det retur til kroppen. Derved kan tarmens indhold blive knoldet, og der kan der opstå forstoppelse.
For lidt væske i kroppen kan også betyde tørre slimhinder, og derfor får kroppen ikke den optimale beskyttelse imod infektioner og sygdomme.

Hvorfor skal det helst være vand?

Set ud fra et sundhedsperspektiv er vand det bedste. Det indeholder, i modsætning til eks. saft, sodavand ingen kalorier eller tilsætningsstoffer i form af sødestoffer.

Hvad så med kaffe, te, kakao, øl og vin? Kan det ikke indgå som væske, sidder du måske og tænker.
Det er en kendt opfattelse af at ovenstående drikke ikke bidrager til kroppens væskebalance, fordi de er vanddrivende. Det er noget om, men i hvor stor en grad det spiller ind, er svært at sige, fordi det kan være meget individuelt.

Kroppen skiller sig af med overskydende væske, fordi nyrerne regulerer væskeindholdet i kroppen, uanset hvad man drikker.

Ønsker man ikke kun at drikke vand, kan med fordel drikke økologisk og koffeinfrie drikke.Hvor meget vand skal jeg så drikke?

Jo varmere det er, jo mere vand skal man indtage, men selvom vi er gået ud af dette års sommer, skal man stadigvæk drikke vand. Det gælder hele året rundt 😊
Hertil skal man huske, at der skal indtages ekstra væske, når man dyrker sport og motion.

Man kan generelt bruge en af nedenstående udregninger for at sikre at man får nok vand:

  1. 0,033 l. pr. kg. kropsvægt
  2. 40-50 ml. pr. kg. kropsvægt

Hvis man tager udgangspunkt i en person på 70 kg. er det henholdsvis mellem 2,3 – 3,5 liter vand i døgnet som minimum.

Det er vigtigt at huske på, at vandet ikke kun forsvinder, når vi dyrker sport og motion, men generelt forsvinder vandet hele tiden. Det sker gennem vores vejrtrækning, vores toilet besøg og kroppens normale sved produktion.

Synes du vand er kedeligt at drikke, kan man eks. komme citron, appelsin, jordbær eller agurkestykker i vandet. Så får det lidt smag.Dehydrering

Når kroppens vægttab grundet væsketab blot er på 1-2% vil kroppen begynde at vise tegn på dehydrering. Det betyder ikke at man sejler rundt på kontoret som en dehydreret maraton løber😊, men eks. vil ens koncentration blive svækket, man bliver træt, får måske hovedpine eller får mathed i kroppen.

Problemet her er, at kroppen først viser tegn på dehydrering, når det er for sent. Derfor er det nødvendigt at indtage væske løbende.

Man kan derfor heller ikke bare drikke 1 liter på en gang, for det kan kroppen ikke nå at optage. Det vil bare betyde, at man skal på toilettet.
Kroppen kan ca. optage mellem 1-2 dl væske for hver 15-20 minutter.

Man kan se om kroppens væskebalance er ok på urinen. Urinen har en farvespænd fra lys til mørk. Jo lysere den er, jo bedre, og derfor også det modsatte. Jo mørkere den er, jo mere er væskebalancen ved at være i uorden.Hvad kan jeg gøre, hvis jeg generelt er dårlig til at indtage væske?

Hvis du ikke er god nok til at indtage væske i løbet af dagen eller bare ikke er vant til det, kan væske også komme fra kosten. Det gør den under alle omstændigheder, men nogle fødevarer indeholder mere vand end andet.

Du kan eks. indtage melon, agurk, jordbær eller appelsiner i løbet af dagen. Du kan dog ikke spise så meget, at det kan udgøre den daglige mængde, men lidt har bestemt også ret 😊

Kort sagt er vand med til at få kroppen til at fungere optimalt, og er derfor meget vigtig.


Sidder du tilbage med spørgsmål, eller har du brug for hjælp til at få kroppen på rette kurs, så tøv ikke med at kontakte til mig.

Du kan også booke tid en gratis samtale på ca. 60 min.
Her finder vi ud af, hvordan jeg kan hjælpe dig.

Det er altid 100% uforpligtende.

Book en gratis samtale

Tak fordi du læste hertil og rigtig god dag😊


Er du ikke bare lidt nysgerrig

Er du ikke bare lidt nysgerrig

Vil du vide mere om, hvad jeg kan tilbyde, så tøv ikke med at kontakte mig.
Det er altid helt uforpligtende.

Kontakt mig allerede nu
mutatio

Siden bruger teknologier til at indsamle oplysninger om dig til forskellige formål, herunder:

  1. Nødvendige
  2. Statistik
  3. Marketing

Ved at klikke på "Accepter alle" giver du samtykke til disse formål. Du kan også vælge at tilpasse formålene.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage på denne side [nederst]

Nødvendige
Statistiske
Marketing
Afvis alle
Opdater samtykke