Hvad er problemet med spændte muskler
Loading…

Hvad er problemet med spændte muskler?

Spændte muskler?

Spændte muskler?

Hvad er problemet?
Book tid

Muskelspændinger


Det kan fremkalde mange forskellige problematikker for kroppen.

Generelt kan man sige, at musklerne spænder op ved et overforbrug/overaktivitet, eller fordi de vil passe på kroppen.

Overforbrug

Overforbrug skal forstås på den måde, at musklen bliver sat i den position, som er gældende, når den skal udfører en handling. Det betyder at musklen vil blive trukket sammen (kontraktion).

En muskel er en samling af muskelfibre. De store muskelgrupper har flere muskelfibre end de små.
De store muskelgrupper kan eks. være baglårene (Hamstring), lårene foran (Quads), vingemusklen (Latisimus dorsi).

 Baglår (Hamstring)  Lårene foran (Quads)  Vingemuskel (Latisimus dorsi)

 
En muskel er en levende organisme, og som alt levende skal de bruge ilt for at fungere optimalt. Hvis ikke de får tilstrækkeligt med ilt, bliver de hurtig trætte og mere svage. De skal nok holde dig oprejst, medmindre man yder en ekstrem udholdende aktivitet.
Det kunne eks. være et maraton løb.

Måske har du set i tv, at nogle maratonløbere falder sammen efter de har passeret målstregen. Her kan man tale om, at musklerne i den grad er brugt, og ikke indeholder mere energi/styrke og ikke får tilstrækkelig med ilt. De kommer sig dog ret hurtigt igen, om end nogen skal have hjælp fra samaritterne 😀 - de skal selvfølgelig også have vand, som kroppen også mangler i det tilfælde.

Det er de røde blodlegemer, som transporterer ilten rundt i kroppen, men de gør mere end det. De hjælper også med til at fjerne affaldsstofferne i kroppen. Så det betyder, at når de har afleveret ilten, tager de lige noget "affald" med retur.

Affald kan være laktat (mælkesyre), CO2, medicinrester og faktisk også nogle af de ting, vi har i vores fødevarer.

Illustration på de røde blodceller i blodårerne

Hvad sker der så?

Når musklen spænder op, bliver den  komprimeret, og der bliver mindre plads i den. Når pladsen er trang, kan der ikke komme så meget blod igennem og derfor heller ikke ilt.

Affaldsstofferne vil heller ikke bliver fjernet hurtigt nok.

Hvis der ikke bliver gjort noget ved den pladsmangel, vil muskelcellerne sidde og "gispe" efter vejret. Hvis man stadigvæk ikke gør noget, vil de til sidst gå til grunde*.
Dør de, vil de nu også være tilstede og gøre pladsen mere trang i musklen, hvilket så betyder endnu langsommere blodcirkulation.

Blodet skal nok nå igennem musklen og blive iltet igen, men det sker for langsomt og derfor får man en subtimal blodcirkulation.

* Du kommer ikke til at løbe tør for muskelceller på den bekostning.

Billede af Trapezius, som kan lave disse bevægelser:
Løft af skulderbladet, lægge nakken tilbage, lave rotation af nakken, samle skulderbladene og sænke skulderbladene. Det er en 3 delt muskel, hvor den øverste, midterste og nederst laver hver deres. Den øverste og nederst arbejder sammen når skulderbladende roteres udad.


Kommer blodet med andet end ilt?


Ja det gør det. Det skal, udover ilten, også transportere vores næringsstoffer og vand rundt i kroppen. Det er både makro og mikro næringsstoffer.
Makronæringsstoffer er kulhydrat, fedt og protein og mikronæringstofferne er vitaminer og mineraler. 

Så det betyder, at det ikke kan komme frem i det tempo som det skal, hvis musklen er spændt.

 

Hvad med at passe på kroppen?


En anden årsag til at musklen kan spænde op, kan være at den gerne vil passe på kroppen. Det kan måske illustreres ved at man falder. Mens man er på vej ned imod jorden, vil nervesystemet registrerer det, og med den hukommelse, der er i nerverne, vil de vide, at det kan komme til at gøre ondt.

Derfor sendes der besked til musklerne om, at der skal spændes for at "blødgøre" faldet. Og der er sådan set en fin mekanisme. Det vil så bare være rigtig fint, hvis de vil løsne op igen, når man er kommet på benene. Men det gør de ikke altid. Så det kan betyde en eller flere spændte muskler i en længere periode.Nu bliver det en ond spiral, for mens man spænder op, for at undgå ømheden, vil kroppen begynde at kompensere ved at benytte andre muskler. Men nu bliver der jo så et overforbrug/overaktivitet på disse, og så starter det hele en gang til med spændte muskler.

Opsummering

 

Hvis man har overaktive muskler, kan det generelt få indflydelse på energiniveauet i kroppen, men også i bestemte områder på kroppen. Eks. en træt eller øm lænd, en rygmuskulatur, som gør ondt ved bestemte bevægelser, en Trapezius, som giver øm nakke osv.
Man vil heller ikke så godt få fjernet affaldsstofferne i kroppen, som er en vigtigt ting i forhold til restitution.

Så går man og bøvler med et eller andet, kan det hænge sammen med overaktive muskler, som man måske ikke lige havde regnet med kunne være en årsag.

Men jeg kan hjælpe med at få løsnet op 😀

Er du i tvivl om jeg kan hjælpe, er du meget velkommen til at ringe på 60 51 68 19. Måske står jeg i en behandling, og derfor ikke kan besvare dit opkald, så læg en besked, så ringer jeg dig op. Du kan evt. også sende en mail på info@mutatio.dk 

Har du noget, du bøvler med, så kan du booke en tid til fysiurgisk massage her:

Book tid

 

Som altid, tak fordi du læste hertil 😀

mutatio

Siden bruger teknologier til at indsamle oplysninger om dig til forskellige formål, herunder:

  1. Nødvendige
  2. Statistik
  3. Marketing

Ved at klikke på "Accepter alle" giver du samtykke til disse formål. Du kan også vælge at tilpasse formålene.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage på denne side [nederst]

Nødvendige
Statistiske
Marketing
Afvis alle
Opdater samtykke